Tänkvärt

Som många dykare vet så är det A & O att ha fungerande utrustning men tyvärr så är det inte alltid fallet.

De flesta dykare ser till att få sin/a förstasteg och regulatorer servade och dessa får det aldrig bli knas med, för då kanske det blir din eller Buddyns sista dyk och detta vill ingen att detta få ske.

Jag ser själv att många rycker lite på axlarna då man tar upp detta med service pga. dom tycker att det ÄR SÅ DYRT men vad är ditt eller din kompis liv värt??

Man rekommendera att förstasteg och regulatorerna bör servas minst en gång per år eller vart 100-dyk och detta bör man be någon som har Behörighet/Certifierad Tekniker att göra pga. minimera risken för det blir fel eller annat som kan gå fel, förstasteg och regulatorer är känsliga och det är viktigt med rätt sekundärtryck från förstasteg till regulatorn.

Ja det är viktigt med förstastegen och regulatorerna MEN en annan sak som många inte tänker på eller vill inte tänka på är när SERVADE jag min/a kranar eller min manifold till mitt dubbelpaket sist?? Man vet att sin/a flaska/or skall provtryckas vart 5:e år detta gör man annars så får man ingen luft i sin/a flaska/or och så det är en självklarhet. Men om man nu har provtryckt sin/a flaska/or så varför inte serva kranar och få flaska/or tvättade?

Bild visar filter som sitter i detta fall i APEKS förstasteg. Det ena är inte servat på ca 8-10år och den andra är ca 100-dyk sedan.

Varför Tvättade kranar & flaskor?

Bilderna ovan visar hur det kan se ut efter ca 8-10års användande och det ser inte så ”nice” ut.

För dom som inte vet varför man tvättar kranar och flaskor så är det för man vill få bort föroreningar som finns i kranar och flaska. Rent Syre O2 har låg antändspunkt och brand kan uppstå om det finns fett eller andra orenigheter i kran eller flaska.

Tvättad utrustning krävs om man måste fylla syreberikad luft typ: Nitrox, Trimix eller rent syre på en Partialfyllnings metod, det innebär att man fyller först rent syre och toppar upp med vanlig luft. Men om nu Dykcentrer eller klubblokal har en så kallad Inline-fyllning så behöver man inte tvättad utrustning då syre och luft mixas innan det kommer till flaska, det gäller bara Nitrox. Dykare som vill ha syreberikad luft eller rent syre vet att detta är viktigt. Detta att få tvättad utrustning görs av en som är Behörig/Certfierad Tekniker och då får man denna sticker på sin flaska, men man skall veta att den gäller bara i 12månader.